Vijenac 717 - 718

Matica hrvatska

IZ OGRANAKA

Čitluk

Potkraj srpnja u organizaciji OMH u Čitluku, DHK-a Herceg-Bosne i Župnog ureda sv. Stjepana ispred crkve sv. Stjepana u Čerinu okupili su se književnici, uvaženi gosti, matičari i župljani na tradicionalnim Susretima pod hrastom, koji su ove godine posvećeni fra Andriji Nikiću. Organizatori cjelovečernjeg programa OMH u Čitluku, uz suradnju sa Župnim uredom sv. Stjepana i DHK Herceg-Bosne, nisu krili zadovoljstvo zbog vrlo uspješne večeri. Program je započeo svetom misom.


Susreti pod hrastom u Čerinu

U kulturno-glazbenom programu sudjelovali su o. Stjepan Krasić, koji je govorio je o životnom i profesionalnom putu fra Andrije, umjesto najavljenog Vlade Pandžića njegov znanstveni rad o djelima fra Andrije pročitala je njegova unuka Ozana Jakšić, fra Miljenko Stojić govorio je o važnom istraživačkom radu i razotkrivanju istine, dok je novinarka Željka Šaravanja govorila o fra Andrijinoj ljubavi prema filateliji, a nakon svih obratio se i sam fra Andrija Nikić. Nazočne su pozdravili predsjednik OMH u Čitluku Andrija Stojić, župnik Župe sv. Stjepana fra Hrvoje Miletić i predsjednik DHK-a HB Ivan Baković. U drugom dijelu programa doprinos večeri dali su pjesnici Blanka Kraljević, Zvonimir Mikulić Đono, Ljubo Krmek i Darko Juka. U glazbenom dijelu nastupili su Mladen Mandža, učenik 2. razreda Srednje glazbene škole Ivan pl. Zajec u Mostaru i Marko Sušac, učenik 1. razreda Osnovne glazbene škole Brotnjo. Književnica Anita Martinac govorila je stihove posvećene fra Andriji koji su slikovito opisali njegov lik i djelo. (Andrija Stojić)

Blato

Na Trgu dr. Franje Tuđmana 2. kolovoza OMH u Blatu u okviru 29. blatskog ljeta održao je predstavljanje knjige Franka Burmasa Zapisi od pasanin brimenima i čejadima. Epidemiološka situacija nije dopustila da se predstavljanje održi ranije. Nažalost, autor je otišao ne dočekavši ovu priliku da mu odamo zasluženo priznanje. Ogranak je na prijedlog Rade Kaštropila u listopadu 2020. izdao to djelo o životu, ljudima i događanjima, teškim vremenima okupacije, gladi i neimaštine, ispričano s dozom blatskog humora.


Predstavljanje knjige Franka Burmasa Zapisi od pasanin brimenima i čejadima na blatskom trgu

O knjizi su govorili lektorica Ivana Anić, urednica Franciska Jurišić Bačić i Rade Kaštropil u ime Petra Milata Panže, koji je i napisao predgovor. Za autorova života snimljeno je i nekoliko zvučnih zapisa na kojima čita svoje tekstove, a jedan takav, Munde, slušan je na predstavljanju, što je večer učinilo posebnom, ponajviše za članove njegove obitelji. Večer su obogatile i dvije izvedbe klape Kanela. Mara Burmas obratila se prisutnima iskazujući zahvalnost Ogranku za izdavanje knjige. Burmas je tim djelom zapečatio svoje mjesto u plejadi blatskih autora i vjerujemo da će ono ostati trajna uspomena jednoga vremena za mnoge buduće generacije. (Ivana Anić)

Boka kotorska

OMH u Boki kotorskoj 26. kolovoza u klaustru samostana sv. Nikole na Prčanju organizirao je predstavljanje knjige Priče sa Prčanja Željka Brguljana, nagrađenu Srebrenom poveljom MH. Pozdravne riječi uputio je don Željko Pasković, upravitelj župa Prčanj i Stoliv.


Predstavljanje knjige Željka Brguljana Priče sa Prčanja

O autoru i knjizi govorila je Marija Mihaliček, predsjednica OMH u Boki kotorskoj. Željko Brguljan dvadesetak se godina bavi istraživanjem bokeljske povijesti i kulturnom baštinom Boke. „Priče sa Prčanja davno su zamišljene, a bilježena sjećanja konačno su uobličena u zbirku priča prošle godine, u vrijeme pandemije i potresa u Zagrebu. Zaroniti u prošlost i sjećanja na Prčanj i drage ljude za Željka su bili otklon od sumorne svakodnevice, ujedno i predah od istraživačkih napora i znanstvenih tema kojima se godinama bavi i kojima je posvećen“, kazala je. Jasmina Bajo, bibliotekarska savjetnica, pročitala je predgovor knjizi iz pera akademika Tonka Maroevića. Impresije o knjizi iznijela je novinarka i pjesnikinja Dubravka Jovanović. U glazbenom je dijelu nastupila Anja Radonjić, studentica Istituto Musicale Luigi Boccherini, Lucca. (Marija Mihaliček)

Grude

U okviru Kulturnog ljeta u župi Gorica-Sovići 17. srpnja kod zvonika sv. Ilije u Bobanovoj Dragi predstavljena je knjiga Povratak Veselka Grubišića, veleposlanika RH u Crnoj Gori, suizdanje ogranaka MH u Grudama, Posušju i Širokom Brijegu. Organizatori su Bratovština sv. Stjepana Gorica-Sovići, OMH u Grudama i mještani Bobanove Drage. Uvodnu je riječ održala Dominika Andrijanić, a program je vodio bobanjarski pjesnik Marko Čuljak. Program su uveličali guslari, diplari i gangaši, koje je predvodio domaćin Ante Boban Bujica.


Robert Kurbaša izvodi monodramu Ispit savjesti

OMH u Grudama 1. rujna organizirao je i Večer domoljublja u povodu otvaranja V. humanitarne likovne kolonije u znak zahvalnosti Zvonku Bušiću Taiku. Sjećanje na Taika probudili su u prisutnima njegova Julienne Bušić, vjerna supruga, Mladen Begić, ministar hrvatskih branitelja ŽZH koji je otvorio Likovnu koloniju, i glumac Robert Kurbaša koji je izveo monodramu Ispit savjesti prema prozi Tina Ujevića. Program je vodila Marija Prlić. Hrvatski su umjetnici i domoljubi slikali kod crkve u Gorici, a kolonija je trajala do 4. rujna. (Mario Bušić)

Ozalj

U Zavičajnom muzeju Ozalj 16. srpnja Ogranak MH u Ozlju predstavio je novo izdanje (suizdavač je PUO Katarina Zrinska – Ozalj): Samuel Budina Historia Sigethi 1568. Povijest opsade i obrane Sigeta 1566. Knjigu su predstavili urednik knjige prof. emeritus Alojz Jembrih i Petar Ušković Croata, koji je napravio prijevod Budinina teksta s latinskog na hrvatski jezik. Knjiga je izvrstan historiografski izvor, spoj književnosti i povijesti objedinjen temom Sigetske bitke. (I. H.)

Klanjec

OMH u Klanjcu i ove je godine nastavio s lijepom tradicijom nagrađivanja učenika završnih razreda, koji su tijekom svog osnovnoškolskog obrazovanja postigli izvrsne rezultate. 
Vrijednim knjigama iz naklade MH nagrađeni su učenici koji su sve razrede osnovnog obrazovanja završili s ocjenom 5,0, i to iz OŠ Antuna Mihanovića iz Klanjca, OŠ Josipa Broza, Kumrovec, OŠ Pavla Štoosa, Kraljevec na Sutli i OŠ Lijepe naše, Tuhelj. Potpredsjednik OMH u Klanjcu Marijan Pleško učenicima je uručio i zbornik radova Cesargrad u vremenu i prostoru u izdanju Ogranka te uz čestitku poželio da im darovane knjige budu vrijedna uspomena, ali i od koristi u daljem obrazovanju. (Nikola Filko)

Split

U sklopu 67. Splitskog ljeta Gradska knjižnica Marka Marulića organizirala je predstavljanje zbirke haiku-pjesama Haiku iz mora Dunje Kalilić u atriju Galerije umjetnina Split.


Predstavljanje knjige Dunje Kalilić Haiku iz mora u sklopu 67. Splitskog ljeta

U ime nakladnika OMH u Splitu knjigu je predstavila ravnateljica Gradske knjižnice Grozdana Ribičić, koja je i urednica, dok je pjesme interpretirala profesorica Nikica Sikirica. Autorica je tom prigodom predložila i novi izraz za haiku-pjesme pisane na čakavici – čakaiku. Grozdana Ribičić naglasila je da je more autorici velika inspiracija u pisanju, što je vidljivo u njezinu bogatu opusu. Doživljaje svijeta i života oko sebe isprepletene različitim emocijama izraziti kroz haiku u malo riječi veliko je umijeće, a autorica to uspješno radi. Nikica Sikirica istaknula je raznolikost i razigranost motiva u zbirci: valove, ribare, brodove, ribe i ostale stanovnike mora, od kojih su mnogi duhovito opisani. (Joško Kalilić)


Vijenac 717 - 718

717 - 718 - 9. rujna 2021. | Arhiva

Klikni za povratak